Maskinen

Maskinen1En film om författaren Johan Jönson. Regi och manus: Erik Pauser

Tisdag 12 november kl 18.00 | Litteraturhuset Heurlins Plats 1, Göteborg | 031-368 34 22

Längd 58 minuter, efter filmen följer samtal mellan Johan Jönsson och Erik Pauser.

Fri entré | Föranmälan | Föranmälda platser hålls till 18.15 – därefter insläpp i mån av plats   

Johan Jönson skrev för några år sedan den uppmärksammade boken ”Efter arbetsschema”, en 800 sidor lång poetisk självbekännelse, dagbok och samtidsbetraktelse. Sedan dess har han skrivit ytterligare två diktverk på runt 1000 sidor vardera. Han var part i förra årets klasshatsdebatt och har kallats en av Sveriges viktigaste arbetarpoeter. Johan Jönson skriver lika utlämnande om sig själv som om de människor han möter. Han värjer sig inte för våld och självhat och de obehagliga tankeimpulser som passerar i hans hjärna. Ibland skriver han med en skruvad och brutal humor.

Johan Jönsons värld består av vårdhem för äldre och funktionshindrade, jourrum, fabriker, callcenters, restauranger, arbetsförmedlingar men också författarjagets skrivarlya “bunkern”. På ett unikt sätt fångar han denna tidlösa svenska verklighet. Jönsons skildring av arbetets villkor är skoningslös, men rymmer också ömhet.

Diktarens ”jag” beskriver underläget han befinner sig i. Ångesten och tillkortakommandena. Bristen på pengar. Han kämpar mot sin egen kropp, sin fetma, sin smärta och ilskan mot de orättvisor han ser. Hans barn undrar om de är fattiga…

Mer om författaren Johan Jönson:
Vann Aftonbladets litteraturpris 2008, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2009. 2010 kom ”Livsdikt”, en bok som fick stor uppmärksamhet och nominerades till Augustpriset. I januari 2012 publicerades den 1200 sidor långa ”med.bort.in”, samma år medverkade Johan Jönson också på Clandestino Festival.

Om fotografen Lars Tunbjörk:
Tunbjörks fotobok och utställning ”Landet utom sig” (1993) gjorde hans humoristiska och surrealistiska bilder av det svenska samhället kända för en bredare publik. Tunbjörk utforskar i sina projekt vår tids verklighet som den gestaltar sig i arbetslivet och på fritiden, i det offentliga rummet och i hemmet. Idag är han en flitig medarbetare i ledande tidskrifter världen över.

Om regissören Erik Pauser:
Producerade den uppmärksammade dokumentären ”Smittad” 2012. Hans senaste långfilm ”The Face of the Enemy” hade premiär på IDFA i Amsterdam 2009 och visades på bio samt i en installationsversion på bland annat Norrköpings Konstmuseum. Han har vunnit priser vid Nordic Panorama, San Francisco International Film festival och FICA i Brasilien.

Regi och manus: Erik Pauser
Foto: Lars Tunbjörk
Texter: Johan Jönson
Musik: Jean-Louis Huhta
Klippning: Fredrik Alneng
Producenter: Erik Pauser och Dylan Williams