AMINA HOCINE EP#2

12'_EP_Amina_2_800x800b

”Amina Hocine 2″
EP 12” vinyl & digitalt
Releasedatum: 13 april 2015
Vinyl säljs via Bengans (Sverige) och Norman Records (UK)
Digital download via iTunes
Label: Clandestino Institut

Det är i gränslandet mellan dröm och vakenhet som Amina Hocine bygger sina elektroniska minisymfonier till poplåtar, ibland i vaken koncentration och ibland i ett sömnlikt flöde av spontana idéer. Amina Hocines musik är därför både välbekant och oförutsägbar. Låtarna växer fram utan respekt för hävdvunna idéer om struktur: vers, refräng och hook saknar relevans. Musiken strömmar fram som en dröm man inte kan kontrollera men ändå vill ska fortsätta.

Inspiration till låtarna kommer också från nattliga youtube-musikmaraton, Carl Sagan (”känslan av att we’re all made of star stuff”), en exentrisk dams högljudda prat om Jesu blod på spårvagnen i Göteborg… Amina upplever det som att hon “är en radio” mer än en kompositör som styr arbetet åt ett visst håll: Får hon bara in rätt frekvens så kommer låtarna av sig själv.

– Ibland försöker jag jobba annorlunda, som med Jar, på den här EP:n. Då hade jag en idé om att låten skulle bestå enbart av kroppsljud. Men efter ett tag tog den såklart en helt annan vändning och blev som den blev.

Den här trelåtars EP:n, som släpps digitalt i en begränsad upplaga på tolvtums vinyl, är resultatet från en period av nästan fullkomlig isolering i en liten stuga i norra Själland. Under två månader skrev och spelade Amina Hocine in låtarna som skulle bli hennes andra EP här.

– Det var mer som en gillestuga än ett riktigt hus, åtta kvadratmeter på Själlands odde. En gång var det en orkan som pågick utanför så hela stugan skakade. Men mestadels var det lugnt och det bästa var att jag kunde vara kvar i musiken under långa tidsperioder utan avbrott.

Amina Hocine 2 mixades av Dan Lissvik från The Studio. Det är den andra EP:n med Amina Hocine som släpps av Clandestino Institut. Samarbetet har gradvis blivit djupare och omfattar även Aminas konsertbokning genom agenturen Clandestino Agency. Under 2014 deltog Amina Hocine i ett samarbete mellan Clandestino Agency och kulturcentret Makan i Egypten, där musikerna spelade tillsammans i en rad sessioner både i Kairo och Göteborg. Fragment från dessa inspelning kommer att ges ut av Clandestino Institut framgent.

Under våren är Amina Hocine också aktuell som kompositör på Folkteatern i Göteborg, där hon skriver musik till två föreställningar: Variation och Not Based on a True Story, båda med premiär 7 mars. I höst väntar turnéer i USA.