CLANDESTINO-OCEANEN: LA DAME BLANCHE, EL HIJO DE LA CUMBIA, ETZIA

LaDameBlanche_facebook

LA DAME BLANCHE 
Vad har La Dame Blanche gemensamt med Buena Vista Social Club mer än Kuba? Jo, efternamnet Ramos, det och den musikaliska skönhet som pappa Jesús ”Aguaje” Ramos levererade i Buena Vista Social Club har dottern Yaite Ramos tagit med in i nutiden.

La Dame Blanche är den kubanske flöjtisten och jazzsångerskan Yaite Ramos Rodriguez soloprojekt. Med texter som fokuserar på samhällsfrågor och ett sound mixat av bland annat reggae, cumbia och elektrifierade latinska dansrytmer. Tidigare har hon turnerat världen över med den franske världsartisten Sergent Garcia. 

Numera är hon Parisbaserad och där har hon tillsammans med den franske trummisen, beatproducenten och låtskrivaren Marc Babylotion Damblé (tidigare samarbeten Amadou & Mariam, Orishas) skapat ett hyperengagerande soloprojekt. Som medproducent och konstnärlig rådgivare till La Dame Blanche står den argentinske producenten El Hijo de la Cumbia, som ni ser på scen den här kvällen. Detta samarbete har gjort La Dame Blanche till ett mästerligt sound som gör den dansant i sin cumbia, uppkäftig i sin elektrodrivna hiphop.

EL HIJO DE LA CUMBIA
”Sonen av cumbia” var det epitet en skivsamlare en gång gav den argentinske skivvändaren och producenten Emiliano Gomez. Emiliano Gomez är född år 1984 och är inte bara son av cumbia utan också far till dess förnyelse.

Musiken som kom till Argentina under 60-talet på grund av migration från närliggande länder blev ett uttryck för de fattigaste grupperna i samhället. Sedan dess har den varit populär i både Argentina och stora delar av Latinamerika och är fortfarande nu som då ett uttryck för de mindre priviligierade i samhället.

Under sin uppväxt i San Martin, i utkanten av Buenos Aires så kunde Gomez höra den populära dansmusiken näst intill dagligen. Och redan vid tolv års ålder började han att spela som pianist med populära argentinska cumbiaband. Några år senare, efter att ha jobbat med mexikanska musiker som Pesadilla, Grupo Maravilla, Super Changos, La Contra och börjat uppmärksamma andra genrer såsom dancehall, hiphop och dub så började något riktigt intressant att hända. Samtidigt började han DJa och producerade egna låtar och mixar. Efter upptäckten av sina nya musikaliska influenser började han att experimentera med dem och sitt tankesätt att alla genrer går att mixa ihop så att publiken inte enbart får dansa till musiken utan även låta publiken vidga fantasin.

El Hijo de la Cumbia är sedan år 2011 den förste Nu!Cumbia-artisten som är signad på ett europeiskt bolag.
https://www.youtube.com/watch?v=41-P30jwMw4

ETZIA
Göteborgsbaserade Etzia steg in på den svenska musikscenen år 2008 när hon var med på Partillos produktion Högre standard med låten Number One. Sen dess har hon inte gjort annat än att leverera uppfordrande reggae och dancehall-singlar som överträffar varandra.

År 2011 släppte hon sin EP Gangstress via Tunesberg records och den kan inte annat än beskrivas med Femtastics crews ord: ”Sommarens bästa släpp: Gangstress EP”.

Nu senast i oktober 2015 släppte hon en rykande singel Better Watcha Man, proddad av den tidigare parhästen Partillo.

Den 26 februari så står hon på Oceanens scen som warm up till La Dame Blanche.

https://www.youtube.com/watch?v=x6Ei_Pf7MfQ

Länk till Facebook-eventsida

Länk till biljettköp