KONONO N°1

Konono_WEBB

Konono N°1 bildades på sextiotalet av Mawangu Mingiedi, lastbilschafför och mästare på likembe, ett afrikanskt tumpiano. Det smutsiga ljudet från likembe spelad genom distad gitarrförstärkare har sedan dess blivit gruppens signum, och tillika ett sound starkt förknippat med Kongo-Kinshasa. Men Konono N°1 har också starka band till grannlandet Angola. Det är därför inte helt otippat att de på sitt nya album samarbetar med den portugisisk-angolanska Batida. Även de har gjort oförglömliga avtryck på våra tidigare arrangemang.

I det nya albumet har de bådas konstnärliga vision smält samman i en makalös fusion av smattrande skrotslagverk och tighta beats. Fortfarande domineras musiken av samma spruckna ostinaton från tumpianot som sedan faderns bortgång förra årets spelas av sonen August Mingiedi. Samarbetet med Batida verkar ha skapat en ännu större skärpa i orkesterns spel, känslan är ännu påtagligare av att man som lyssnare (läs dansare) befinner sig mitt i ett karnevalståg.

Konono N°1 har redan en rad namnkunniga samarbeten bakom sig, inte minst med Björk och projektet Congotronics vs Rockers. Konono N°1 meets Batida, som det nya albumet heter, kommer sannolikt att förstärka bandets position som alternativrockarnas och noisemakarnas mest älskade partyband. Missa inte chansen att se dem i en intim konsert på Oceanen!