RÄTTEN ATT BERÄTTA: Anders Johansson, Khaled Alesmael & Aleksander Motturi

Inom ramen för projektet Rätten att berätta presenterar Clandestino Institut:

ANDERS JOHANSSON, KHALED ALESMAEL & ALEKSANDER MOTTURI
18 januari 2017, kl 18.00
Folkteatern i Göteborg

ANDERS JOHANSSON: ATT VARA INGEN: HOTET OCH BEFRIELSEN

”Du skall inte tro att du är något”, så lyder Jantelagens första bud. Det skulle kunna översättas till det enklare ”Du är ingen”. Att inte vara någon är ingen ovanlig erfarenhet idag – vi befinner oss i ett ekonomiskt system som konstant producerar överflödiga, rättslösa, otillåtna människor. Men intigheten, möjligheten att vara ingen, är inte bara en förbannelse, utan också, som redan Odysseus förstod, en frihet. Föreläsningen kommer att spåra dialektiken mellan Jantelag och individualism, underordning och frihet, subjektivitet och intighet, via Eva Illouz, Louis Althusser, Emily Dickinson, Peter Sloterdijk m fl. Är det bättre att vara någon än att vara ingen?

Under kvällen medverkar även journalisten KHALED ALESMAEL och författaren ALEKSANDER MOTTURI med läsningar ur nyskrivna litterära verk.

————————–

Khaled Alesmael arbetar just nu som reporter och researcher på Uppdrag Granskning i SVT. Han har tidigare varit verksam som journalist i Damaskus, Beirut, Ammam, Cairo och Istanbul och är utbildad vid Damaskus Universtitet där han studerade engelsk litteratur. På svenska finns ”Min underjordiska revolution” i Ottar.

Anders Johansson (1968) är sedan årsskiftet professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall. 2015 gav han ut de båda böckerna Kärleksförklaring och Självskrivna män, med den gemesamma underrubriken Subjektiveringens dialektik. Johansson ingår i tidskriften Gläntas redaktionsråd och medverkar då och då på Aftonbladets kultursida.

Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (Förvaret, Pappersgudar) samt Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening (Glänta 2007). År 2011 romandebuterade han med Diabetikern som följdes av Svindlarprästen (2013). I mars 2017 utkommer hans tredje roman Broder.

[Programmet ingår i serien Rätten att berätta som löper parallellt med vår kurs Creative Writing for Newcomers som leds av den irakiske författaren Hassan Blasim.]